jaarverslag 2023

Sleutelmomenten

Beleef hier een terugblik op de cruciale momenten en de belangrijkste initiatieven die kleur gaven aan het jaar 2023 voor Febelauto. Dit hoofdstuk onthult het ritme van onze organisatie en de impactvolle beslissingen die onze koers dit jaar hebben bepaald.

Image of a car

Autosalon

Naar aanleiding van de 100ste editie van het Autosalon van Brussel, pakte Febelauto in hal 9 uit met een innovatieve en duurzame stand.
We toonden er enerzijds ons engagement op het vlak van recyclage van afgedankte voertuigen en batterijen, maar ook onze visie op de circulaire toekomst.

Het hart van de stand was een fascinerend racespel, waarbij de bezoekers de kans kregen om te strijden voor de hoofdprijs: een circulaire thuisbatterij, geproduceerd van afgedankte batterijen uit geëlektrificeerde voertuigen. Daarnaast werden in een ‘geheim kamertje’ op de stand, maar ook in de publiek toegankelijke ‘dome’ van het Salon, de recyclageverwezenlijkingen van Febelauto onthuld.

Zowel de stand als de animatie waren voorzien van elektriciteit door middel van een '2nd life batterij'. Dit trok de aandacht van bezoekers en enkele ministers, wat Febelauto's invloedrijke rol in het vormgeven van een duurzame toekomst in de auto- en recyclingindustrie verder bevestigt.
Ontdek meer
Lees meer

Tweedehands is eerste klas

Wist je dat je 80% CO2-winst realiseert indien je bij herstelling van een voertuig kiest voor een tweedehands auto-onderdeel in plaats van een nieuw? Dit was onze opmerkelijke conclusie na afloop van ons Circular-Repair/Ready2Reuse project.
Dit pilootproject, opgezet tussen Febelauto, Cardoen (Datos nv) en de demontagecentra Autohandel Didier (Waregem) en De Jonghe Recuparts (Deurne) had als doel hergebruik van tweedehands auto-onderdelen te stimuleren en na te gaan of er een grotere markt voor gecreëerd kan worden. Tweedehandsonderdelen bieden immers heel wat milieuvoordelen, vragen minder grondstoffen- en energieverbruik en hebben een veel lagere CO2-uitstoot.

Het project werd begeleid door een communicatiecampagne met de slogan “Tweedehands is eersteklas” en een kwalitatieve enquête met alle projectpartners sloot het project af.

Ontdek meer
Lees meer
ICBR

ICBR 2023

Febelauto neemt jaarlijks deel aan het ‘International Congress for Battery Recycling’ (ICBR). Dit jaar vond de editie plaats van 6 tot 8 september in Valencia (Spanje).
Naast de zeer interessante presentaties van verschillende spelers uit de sector, waaronder recyclage-operatoren, autoconstructeurs en projectverantwoordelijken, was het opnieuw de ideale gelegenheid om collega’s te ontmoeten, die vooral in Europa maar ook wereldwijd, werken rond HEV-batterijen.

Op de laatste congresdag, worden er traditioneel workshops georganiseerd rond een bepaalde thema. Voor deze editie werd rond het onderwerp ‘2nd life batteries - Is a new industry booming?’ gewerkt. Niemand minder dan onze Directeur Catherine Lenaerts mocht het woord nemen om het werk en de ervaring van Watt4Ever als producent van ‘2nd life batteries’ in de kijker te plaatsen.
Lees meer
Image of a car

De Raad van Bestuur bij Autohandel Didier

In november vond de vergadering van de Raad van Bestuur van Febelauto plaats, en het was een verrijkende ervaring die verder ging dan de gebruikelijke discussies. Op de agenda stond een bezoek aan Autohandel Didier, een baanbrekend autobedrijf dat aan de top staat van duurzame recyclage in België.
Autohandel Didier is immers gespecialiseerd in het kopen en verkopen van beschadigde auto's en het doorverkopen van hoogwaardige gebruikte auto-onderdelen. Mathieu Pannier gaf een inspirerende rondleiding door zijn bedrijf en toonde met veel enthousiasme zijn inzet voor de circulaire economie.

Het engagement van onze bestuursleden om op de hoogte te blijven en betrokken te blijven bij de ontwikkelingen in de sector blijft cruciaal om de missie van Febelauto te volbrengen. Wij danken allen voor hun inzet.

Bekijk de video
Lees meer
Image of a car

Battery Tool

Febelauto ontwikkelde dit jaar een gloednieuwe opvolgingsapplicatie voor het management van de afgedankte batterijen in samenwerking met Cuberdon.
Via deze geavanceerde digitale tool kunnen onze leden/partners de batterijen van hybride en elektrische voertuigen (HEV) opvolgen tot aan het einde van hun levenscyclus.

Febelauto heeft dit gebruiksvriendelijke platform ontwikkeld om het beheer van HEV-batterijen te stroomlijnen conform de nieuwe Europese verordening. Sinds 1 januari 2024, wordt de applicatie gebruikt door de aanvaardingspunten, invoerders, stockbeheerders en kopers. Binnenkort zullen ook de recylclage-operatoren de applicatie gaan gebruiken.

Bovendien kregen we de kans om deze nieuwe digitale tool voor te stellen aan een aantal OEM’s en batterijrecyclagefabrieken, die zeer enthousiast reageerden. Onze applicatie inspireert dus zelfs buiten de landsgrenzen en heeft aldus nog heel wat potentieel.
Ontdek meer
Lees meer
Image of batteries

Nieuwe Europese batterijverordening

Eind augustus 2023 werd de nieuwe Batterijverordening in het EU-publicatieblad gepubliceerd. Deze komt voort uit de Green Deal en vormt een wetgevend kader, rechtstreeks van kracht in alle lidstaten vanaf 18 februari 2024.
De Batterijverordening omschrijft verplichtingen voor alle soorten batterijen, van draagbare, tot en met industriële batterijen. Daarbij wordt nu een duidelijk onderscheid gemaakt tussen ‘automotive’ batterijen en industriële batterijen voor de opslag van energie.

De Verordening stipuleert tevens dat OEM’s en invoerders een ‘Battery Passport’ moeten koppelen aan elke batterij die ze op de markt brengen. Deze verplichting zal zeker helpen om belangrijke data over de batterijen te delen tussen alle spelers, gaande van de batterijproducent, over de autoconstructeur tot en met de gebruikers en recyclage-operatoren.

Door deze nieuwe Verordening, vond Febelauto het opportuun om de scope van de Milieubeleidsovereenkomsten of -convenanten met de 3 Gewesten uit te breiden, opdat we zo alle batterijen uit geëlektrificeerde voertuigen kunnen ophalen en recycleren, We staan hierdoor nu niet alleen in voor de organisatie van de recyclage van batterijen uit M1- en N1-voertuigen maar ook uit die van moto’s, bussen en vrachtwagens, waaronder batterijen zwaarder dan 25 kg.
Ontdek meer
Lees meer
23%
22,8% van het voertuiggewicht werd in 2023 hergebruikt.
Lees meer
Image of a car

Circular Electric Truck & Bus Event

Als proactief antwoord op de nieuwe Europese batterijregelgeving organiseerde Febelauto het "Circular Electric Truck & Bus event". Op 11 december 2023 verwelkomden we bij Watt4Ever in Beringen, de Belgische fabrikanten en invoerders van bussen en vrachtwagens, om hen te sensibiliseren voor een veilige en milieuvriendelijke recyclage van hun HEV-batterijen.
Aimilios Orfanos van Watt4Ever trakteerde de aanwezigen op een rondleiding en demonstratie in zijn bedrijf, waar hij met veel enthousiasme aantoonde hoe afgedankte batterijen een tweede leven kunnen krijgen in opslagsystemen voor hernieuwbare energie.

Op het programma van het evenement stonden nog meer verhelderende sessies, waaronder een openingsspeech van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en een boeiende getuigenis van Maxime Beauduin van Proxy Delhaize.

Na afloop van het evenement onderschreven de aanwezige importeurs en fabrikanten van de bus- en vrachtwagenmerken actief Febelauto’s manifest voor een veilig en milieuvriendelijk beheer van hybride en elektrische voertuigen. Een nieuwe mijlpaal voor Febelauto in haar voortdurende streven naar een duurzame en verantwoorde voertuigrecyclage. Ontdek meer
Lees meer
Image of two men

Nieuwe voorzitter Henry Wattel

Op 8 juni 2023 nam Henry Wattel de rol op van Voorzitter van de Raad van Bestuur bij Febelauto. Als huidige CEO van Smart en door zijn 15 jaar ervaring in de automobielsector brengt Henry een schat aan ervaring met zich mee.
Zijn dynamische en gepassioneerde benadering sluit naadloos aan bij het streven van Febelauto naar een duurzame recycling.

Henry draagt met veel passie zijn steentje bij aan de ondersteuning van het beleid van Febelauto. Hij gelooft sterk in de ontwikkeling van een wendbare en duurzame mobiliteit en in een betere toekomst voor iedereen. Hij is niet alleen enthousiast over onze recyclagepraktijken en circulaire initiatieven, maar heeft ook aandacht voor de technologische vooruitgang en is diep betrokken bij wetswijzigingen die de weg effenen voor transformatieve verandering in de sector.

Uiteraard namen we ook uitgebreid afscheid van onze Voorzitter Paul de Rooij, die we hebben bedankt voor zijn 17 jaar Voorzitterschap. Dankzij zijn steun en toewijding heeft Febelauto een succesparcours gereden. We organiseerden een feestje met ons netwerk en zongen voor hem een zelfgeschreven lied.

Bekijk de video
Lees meer
98%
In 2023 behaalden we een nuttige toepassing van 98%
Ontdek meer
Image of a car

Teambuildings

Bij Febelauto vinden we het belangrijk om als team samen te komen, niet alleen om te werken, maar ook om te groeien, een band op te bouwen en onze ongekende kanten te verkennen. Dus namen we dit jaar 2 pauzes in onze dagelijkse taken om ons teamgevoel te versterken:
  • Mens sana in corpore sano: Met deze levenswijsheid in ons achterhoofd trokken we deze zomer naar de zee voor een voettocht van 40 km. Er ging ook de nodige training aan vooraf. Trainer Simon hielp het team gedurende enkele weken om de beenspiertjes te versterken. Zijn lievelingsonderdeel …. de 160 trappen in ons kantoorgebouw op- en aflopen.
  • Creatieve zelfreflectie: In oktober pakten we onze verfkwasten om onze innerlijke kunstenaar te laten stralen. We bespraken de gemaakte individuele creaties en deelden de verhalen erachter om deze uiteindelijk te verwerken in één groot expressief schilderij onder leiding van Katrien Hermans. Of hoe individuele sterktes en een collectieve inspanning Febelauto naar nieuwe hoogten kunnen brengen!


Bekijk de video
Lees meer
85%
85% van de HEV-batterijen werd in 2023 hergebruikt.
Lees meer
Image of IARC

IARC 2023

Febelauto nam deel aan de 22ste editie van het IARC (het international Automotive Recycling Congress), dat dit jaar plaatsvond in Genève van 20 tot 23 juni.
Drie dagen lang was de conferentie een internationaal platform waar de laatste en nieuwste ontwikkelingen en uitdagingen besproken werden rond het thema 'Circulaire economie en autorecyclage'.

Febelauto begeleidde er ook een aantal paneldiscussies, alsook verscheidene workshops rond thema’s zoals de aankomende EU-Verordening over ELV’s, maar ook de ontmanteling, het transport, het hergebruik en de recyclage van EV-batterijen.

Deze conferentie blijft een zeer interessant forum om nieuwe evoluties binnen de sector te bespreken en is de ideale ontmoetingsplaats voor Febelauto om efficiënt te netwerken.

In juni 2024 mogen we de conferentie verwelkomen in ons eigen land (Antwerpen).
Lees meer
Image of the EU

Nieuwe EU regelgeving inzake ELV’s

De Europese Commissie heeft deze zomer een nieuw voorstel van regelgeving ingediend met als doel het gebruik van gevaarlijke stoffen in nieuwe wagens te bannen en het hergebruik of de recyclage van onderdelen en materialen van afgedankte voertuigen te bevorderen.
Febelauto steunt dit nieuwe voorstel van harte en erkent het potentieel ervan om de inzameling, verwerking en recyclage van autowrakken in heel Europa te verbeteren. Het voorstel sluit bovendien naadloos aan bij onze bestaande projecten, zoals Circular Repair en onze samenwerking met Watt4Ever om batterijen van hybride en elektrische voertuigen (HEV) een tweede leven te geven.

Hoewel Febelauto de positieve aspecten van het voorstel omarmt, hebben we toch ook een aantal genuanceerde suggesties en waarschuwingen. Deze overwegingen zijn bedoeld om de Belgische recyclagesector te steunen en in lijn te brengen met de bredere doelstellingen van de Europese Unie.

Ontdek meer
Lees meer
Image of a car

Waterstofopleiding

Door het groeiende belang van duurzaamheid en milieubewustzijn richt de automobielindustrie haar aandacht steeds meer op alternatieve brandstoffen, waaronder waterstof. Daarom dook het Febelauto team in oktober, samen met een aantal van haar partners in de toekomst van de autotechnologie met een 2-daagse opleidingssessie over waterstof aan de Vives Hogeschool.
De training gaf ons een uitgebreid overzicht van de theoretische fundamenten van waterstof. Aan bod kwamen de waterstofeconomie, haar potentiële toepassingen in verschillende sectoren, fundamentele eigenschappen, brandstofcellen en de regelgeving. Ook konden we in een praktische sessie werken met echte brandstofcellen en verkenden we de Toyota Mirai en de geavanceerde waterstofinfrastructuur van de Vives Hogeschool.

De opleiding heeft ons inzicht verdiept, maar ook onze nieuwsgierigheid en enthousiasme aangewakkerd over de toekomstige rol van waterstof in de auto-industrie. De focus op duurzame praktijken, met inbegrip van milieuverantwoorde verwijdering en recyclage, benadrukt Febelauto's engagement in een tijdperk van evoluerende autotechnologieën.

Ontdek meer
Lees meer
Image of a car

Milieubijdrage

In België wordt vanaf 1 januari 2024 een milieubijdrage van €10,- geheven bij inschrijving van een nieuwe auto of bestelwagen. Deze bijdrage is nodig om de toekomstige recyclage van voertuigen te verzekeren. De voertuigenmarkt is de laatste jaren immers sterk geëvolueerd en het systeem moest aangepast worden om een 'level playing field' te creëren tussen de nieuwe en de oude invoerders.
Samen met Deloitte werd in 2023 een uitgebreide studie opgezet om te bekijken in welke mate Febelauto kan optreden als een one-stop shop voor alle afvalstromen afkomstig uit een voertuig en dit door middel van een milieubijdrage. Verschillende scenario’s en aannames kwamen aan bod.

Doorheen het jaar werden de invoerders op de hoogte gehouden van de ontwikkeling van dit project. En dit was best geen sinecure, want enerzijds dienden de violen gelijkgestemd te worden tussen de invoerders en OEM’s en anderzijds moesten we het akkoord krijgen van de 3 gewestelijke overheden.

Daarnaast zijn ook een aantal beheersorganisaties actief betrokken in het verhaal, vermits we in het kader van die milieubijdrage ook de producentenverantwoordelijkheid overnemen inzake oliën, ‘eerste-montage’-banden en kleine batterijen van een voertuig, om alzo administratieve vereenvoudiging voor onze invoerders te realiseren.
Ontdek meer
Lees meer