Voor het 100ste Autosalon pakt Febelauto uit met een verrassende stand!

Voor het 100ste Autosalon pakt Febelauto uit met een verrassende stand!

Winnen

Febelauto, de recyclage organisatie van de voertuigensector, pakt voor de 100e editie van het autosalon uit met een verrassende stand in hal 9. Kom snel langs om en speel ons race game dat zich afspeelt in een landschap waar voertuigen en batterijen een 2e leven krijgen of gerecycleerd worden.

De eindwinnaar mag zich de trotse eigenaar noemen van een circulaire thuisbatterij gemaakt van afgedankte batterijen van elektrische voertuigen. De batterijen krijgen na het doorlopen van strenge testen een tweede leven in een circulair energie-opslagsysteem. Zo kan optimaal gebruik gemaakt worden van de eigen opgewekte energie via zonnepanelen en bespaart u op uw energiefactuur.

De stand en het race spel worden ook gevoed door een circulaire batterij.

En als u uitgeracet bent, geen nood, we hebben voor u nog een heel andere verrassing in petto … in onze geheime kamer.

Scoren

Onze sector wil graag tonen dat er duurzame oplossingen zijn en dat we in België hoge punten scoren met de recyclage van auto’s en batterijen. We halen een recyclageresultaat van 97,3% voor de afgedankte voertuigen: praktisch alles wordt volledig teruggewonnen. Sedert 2001 recycleerden we reeds meer dan 2,5 miljoen voertuigen. Hun gemiddelde leeftijd loopt nu al op tot 18,1 jaar. Dit komt overeen met de levensduur van 7 smartphones.

En voor batterijen van elektrische wagens behalen we eveneens mooie resultaten. Daar gaat het loeihard. Waar we in 2021 nog maar 37 ton inzamelden, sluiten we 2022 af met meer dan 120 ton batterijen. Die krijgen in de eerste plaats een 2e leven als energie-opslagsysteem en de batterijen die niet goed genoeg meer zijn voor uw thuisbatterij, worden allemaal volledig gerecycleerd zodat alle materialen teruggewonnen worden om nieuwe batterijen van te maken.

Transitie

In 2023 staat er heel wat op onze agenda want nieuwe Europese wetgeving zowel op gebied van de batterijen als voor de afgedankte voertuigen wordt een echte gamechanger in de auto- en recyclage-industrie.

Voor het eerst hebben we wetgeving voor de circulaire economie die de hele levenscyclus van een product dekt - deze benadering is goed voor zowel het milieu als de economie. Het algemeen doel is om een ​​sterkere recyclingindustrie in de EU op te bouwen, wat de komende decennia cruciaal is voor de energietransitie en strategische autonomie van ons continent. Zo zullen onder andere de auto’s en de batterijen van morgen worden gemaakt met veel meer gerecycleerd materiaal.

Informeren

We kregen de kans om onze boodschap te brengen op het autosalon zowel op onze stand als in de publiek toegankelijke dome in paleis 9.

Voor de gelegenheid ontvingen we ons netwerk om iedereen te informeren want 2023 wordt een belangrijk transitiejaar naar nog meer circulariteit en een koolstofarmere sector.

Ook enkele ministers vereerden ons met een bezoek aan onze stand.

Geniet alvast van enkele sfeerbeelden.

JZ2 4047
JZ2 3986