Febelauto verkent de toekomst met een waterstofopleiding aan de Vives Hogeschool

Febelauto verkent de toekomst met een waterstofopleiding aan de Vives Hogeschool

In een steeds evoluerende wereld waar duurzaamheid en milieubewustzijn centraal staan, verschuift de focus van de automobielindustrie naar alternatieve brandstoffen en energiebronnen. Onder de kanshebbers komt waterstof naar voren als een aantrekkelijke optie voor lange-afstandstransport. Daarom trok het Febelauto team op 9 en 10 oktober naar de Vives Hogeschool, Campus Kortrijk.

Sam Schotte en Steven De Tollenaere, leraren en H2-experten van de hogeschool gaven het team een grondige introductie in de wereld van waterstof. Ook een aantal van onze partners namen deel aan dit educatieve avontuur.


Dag 1: Theoretische fundamenten van waterstof

De eerste dag van onze waterstoftraining bij Vives Hogeschool was gevuld met een schat aan theoretische kennis die de basis legde voor het begrijpen van deze innovatieve energiebron.

We begonnen onze reis met een verkenning van de waterstofeconomie. Het begrijpen van het potentieel en de reikwijdte van waterstof in verschillende sectoren was een openbaring. Van lange-afstandstransport tot industrie en daarbuiten, de toepassingen van waterstof zijn enorm en veelbelovend.

We werden ingewijd in de fundamenten van waterstof - de eigenschappen, soorten en bronnen. We leerden meer over brandstofcellen, die het hart vormen van energieopwekking op basis van waterstof, en ontdekten hoe je concreet waterstof kan omzetten in elektriciteit.

Een cruciaal aspect van het invoeren van waterstoftechnologie is het begrijpen van de wet- en regelgeving. We kregen meer informatie over de huidige regels en voorschriften voor waterstofinfrastructuur en -voertuigen. Hoe je een veilige implementatie van waterstoftechnologie kan installeren, welke vergunningen nodig zijn voor opslag, transport en gebruik.

Duurzame praktijken houden echter niet op bij het gebruik van waterstof. Zijnde Febelauto, bekeken we zeker ook de opties voor de milieuverantwoordelijke verwijdering en recycling van brandstofcellen en waterstoftanks, waardoor een circulaire economie wordt gewaarborgd.


Dag 2: Praktijkervaring

De tweede dag van onze training was meer praktijkgericht. We stroopten onze mouwen op in het labo en gingen aan de slag met echte brandstofcellen om de technologie erachter goed te begrijpen.

In de namiddag verkenden we de indrukwekkende waterstofinfrastructuur van Vives Hogeschool en bespraken we de praktische kant van waterstofopslag. We kregen een boeiende uitleg over hun Toyota Mirai en waterstoftankstation. Ook door brandstofcelsystemen en elektrolyzers in actie te zien, kregen we een glimp te zien van de echte toepassing en het potentieel van de technologie.

Vives loopt duidelijk voorop in waterstof-innovatie en experimenteert ook actief met de toevoeging van waterstof in verbrandingsmotoren.


De waterstofopleiding aan de Vives Hogeschool gaf het Febelauto team en aanwezige partners een beter inzicht in waterstof en zijn enorme potentieel. Van theoretische fundamenten tot praktische ervaring, de tweedaagse opleiding was zowel opwindend als informatief. Het heeft alvast onze nieuwsgierigheid en enthousiasme aangewakkerd voor de toekomst van waterstof in de auto-industrie en hoe we als recyclage-beheersorganisme ons hierop kunnen voorbereiden.

Bedankt Gunter Denayer van Kia Belux, Lies Verlinden van OVAM, Vincent Baks van ARN, en Pino Milano en Frédéric Cautaerts van BST (Belgian Scrap Terminal) voor jullie aanwezigheid.

Ontwerp zonder titel 5