Op deze pagina
Een afgedankt voertuig inleveren?
Vind een erkend centrum
RECYCLE MY CAR
Een afgedankt voertuig inleveren als particulier
Een auto wordt geproduceerd om lang mee te gaan, maar ooit komt er een moment waarop het niet langer zinvol is om hem te gebruiken. Wat dan?

Een auto bestaat uit meer dan een ton uiteenlopende materialen en is daarom een complex product om te recycleren. Toch slagen we er in België in om 98% van het gewicht van een afgedankt voertuig te recycleren (meer cijfers in ons jaarverslag).
De meeste materialen kunnen veilig en duurzaam verwerkt worden. Enerzijds na demontage voor de recuperatie van de nog bruikbare onderdelen en anderzijds na verwerking voor de terugwinning van de waardevolle grondstoffen.
Toch is een klein aandeel van een sloopauto schadelijk voor het milieu. Het is dan ook belangrijk dat deze voertuigen door de juiste bedrijven worden ingezameld en dat de vervuilende stoffen vakkundig worden verwijderd. Daarom hebben Europa en de regionale overheden in België de terugname- en recyclageplicht van autowrakken streng gereglementeerd.
Al meer dan 25 jaar staat Febelauto in voor de duurzame inzameling, verwerking en recyclage van afgedankte voertuigen in België. Het beheerorganisme doet daarvoor beroep op een netwerk van door de regionale overheden erkende recyclagecentra.
Alleen deze centra mogen afgedankte voertuigen verwerken en hebben het recht om een certificaat van vernietiging uit te reiken, waarmee het voertuig kan worden uitgeschreven bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV) van de FOD Mobiliteit en Vervoer.
Zo worden afgedankte voertuigen, onder het wakend oog van Febelauto, onder de meest duurzame omstandigheden gerecycleerd. De tijd van de autokerkhoven is immers al lang voorbij!

# Wanneer is een wagen ‘afgedankt’?
Afgedankte voertuigen zijn alle personenwagens (met maximaal 8 passagiersplaatsen) en lichte bestelwagens (met een maximale totale massa van 3,5 ton)* die de houder afdankt of moet afdanken, omdat
- de wagen vloeistof verliest of als er een ander risico op milieuschade is,
- de wagen één van de volgende schades heeft: de veiligheidskooi van de wagen is vervormd, de wagen is in stukken uiteengevallen, de wagen is vernield door brand of er is zware waterschade,
- de schade na een ongeval niet te herstellen is (uw wagen heeft het label ‘technisch totaal verlies’ ontvangen),
- de boorddocumenten van de wagen niet meer in orde zijn na de wettelijke regularisatieperiode (zie ‘Wanneer moet ik een afgedankt voertuig inleveren’),
- de wagen niet meer gebruikt wordt als voertuig (voor de demontage van onderdelen bijvoorbeeld).
(*) Zie ook 'welke categorieën van voertuigen vallen onder deze regelgeving'.

# Wanneer moet je een afgedankt voertuig binnenbrengen?
Elk afgedankt voertuig moet door de laatste houder binnen een bepaalde termijn bij een inzamelpunt worden aangeboden.
- onmiddellijk als het om een ‘technisch totaal verlies’ gaat (onherstelbaar voertuig) of als er risico is op milieuschade.
- binnen één maand als de verplichte boorddocumenten (inschrijvings- en keuringsbewijs) niet voorgelegd kunnen worden,
- binnen twee jaar na de vervaldatum van het keuringsbewijs,
- binnen zes jaar na de eerste ingebruikname van een voertuig zonder keuringsbewijs,
Oldtimers, collectie- en tentoonstellingswagens worden niet beschouwd als afgedankte voertuigen, op voorwaarde dat ze aan specifieke wettelijke vereisten voldoen. Dit geldt eveneens voor in beslag genomen, rallycross- en didactische voertuigen. Andere afgedankte voertuigen mag je dus nooit zelf stockeren, tenzij je daar een vergunning voor hebt.
Maar wat uw scenario ook is, u kan rekenen op een professioneel netwerk aan inzamelpunten en recyclagespecialisten door het hele land om u en onze planeet zo goed mogelijk te helpen.
Wil je een storend autowrak in jouw buurt melden, neem dan contact op met de lokale politie. Zij zoeken uit van wie het voertuig is en zullen de nodige stappen ondernemen om het voertuig te laten ophalen.
Opgelet!
Als je bovenstaande termijnen niet respecteert, bega je een milieumisdrijf met een proces-verbaal tot gevolg.

# Wat doe ik met een afgedankt voertuig?
Is het tijd om afscheid te nemen van uw oude auto? De volgende scenario’s zijn mogelijk binnen ons netwerk van erkende inzamelpunten:
- Je auto kreeg het label ‘technisch totaalverlies’ en mag niet meer hersteld worden. De wagen moet vernietigd worden door een erkend recyclagecentrum en mag niet meer op de tweedehandsmarkt verkocht worden. De wagen heeft wel nog heel wat intacte onderdelen, die gedemonteerd kunnen worden voor verkoop op de tweedehandsmarkt. Neem contact op met een erkend recyclagecentrum. Zij geven uw voertuig graag een tweede leven.
> Naar de lijst van erkende demonteercentra
(de centra met een steeksleutel demonteren en verkopen tweedehands onderdelen) - Je wagen is in zeer slechte staat door een zwaar ongeluk, brand, overstroming, verwaarlozing of ander en dient vernietigd te worden door een erkend recyclagecentrum. Zij kunnen de wagen op uw vraag ook komen ophalen (tegen compensatie – zie ‘Wat kost de recyclage van een voertuig’). Een erkend centrum zorgt ervoor dat uw wagen vakkundig gedepollueerd en duurzaam verwerkt wordt, zodat de waardevolle grondstoffen teruggewonnen kunnen worden om ze opnieuw in te zetten in de productieketen. Zo is de cirkel rond en gaat er niets verloren.
> Naar de lijst van erkende recyclagecentra - Je wagen kreeg na een ongeval het label ‘economisch totaal verlies’ of je hebt geen zin om de kost van de herstelling op jou te nemen en opteert voor de aankoop van een nieuwe wagen. Als particulier of niet-professionele houder mag je je ongevalwagen ook inleveren bij een verkooppunt. Mits herstelling kan jouw wagen nog op de tweedehandsmarkt verkocht worden of het verkooppunt zorgt ervoor dat hij in een erkend demonteer- of recyclagecentrum terechtkomt voor verwerking.
> Naar de lijst van verkooppunten (in ontwikkeling)

# Wat kost de recyclage van mijn voertuig?
Bij aankoop van een nieuwe auto in een (merk)-verkooppunt betaalt u automatisch een milieubijdrage om de toekomstige duurzame recyclage van uw voertuig door Febelauto te garanderen. Een erkend inzamelpunt (verkooppunt of erkend recyclage centrum) moet uw afgedankte wagen dan ook kosteloos aanvaarden*.
> Meer informatie over de milieubijdrage
In sommige gevallen kan u zelfs een vergoeding krijgen voor uw voertuig.
- Een erkend recyclage- of demontagecentrum kan u een vergoeding aanbieden conform de marktprijs van het metaalgewicht en/of in functie van de marktwaarde van de herbruikbare onderdelen.
- Uw verkooppunt kan u een recyclage- of overnamepremie aanbieden voor uw voertuig bij aankoop van een nieuw of tweedehands voertuig.
- Ben je inwoner van een LEZ-zone (Lage-emissiezone)? Ga dan zeker eens langs bij je gemeente of stad om te zien of je in aanmerking komt voor een ‘slooppremie’.
(*) Opgelet!
Inzamelpunten zijn bereid om uw wagen aan te nemen en een vergoeding te geven, indien uw wagen volledig is, geen andere afvalstoffen bevat dan deze eigen aan het voertuig, maximaal 8 passagiersplaatsen heeft of een lichte bedrijfswagen is met een maximumgewicht tot 3,5 ton (zie ook 'Welke categorieën van voertuigen vallen onder deze regelgeving). Voldoet jouw voertuig niet aan deze voorwaarden of vraagt u bijkomende diensten zoals ophaling, dan mag het inzamelpunt extra verwerkingskosten aanrekenen. Dit bedrag staat in verhouding tot de diensten en kosten van het gebrek of de gebreken.

# Welke categorieën van voertuigen vallen onder deze regelgeving?
Voertuigen voor personenvervoer (categorie M1)
Motorvoertuigen bestemd voor personenvervoer, met minstens 4 wielen en maximaal 8 passagiersplaatsen. Ook voertuigen op 3 wielen met een maximumgewicht van meer dan 1 ton behoren tot deze categorie.
Voertuigen voor goederenvervoer (categorie N1)
Motorvoertuigen bestemd voor goederenverkeer, met minstens 4 wielen en een maximumgewicht van 3,5 ton. Ook voertuigen op 3 wielen met een maximumgewicht van meer dan 1 ton behoren tot deze categorie.
Driewielige motorvoertuigen
Alle motorvoertuigen met 3 wielen die deelnemen aan het wegverkeer en een maximumsnelheid hebben van meer dan 45 km per uur. Driewielers vallen hierbuiten.

# De recyclage van een voertuig, hoe werkt dat?
Om afgedankte voertuigen een tweede leven te geven, doorlopen de wrakken verschillende stappen bij onze erkende centra. Alleen dit proces kan een veilige en milieuvriendelijke verwerking garanderen.
> Lees hier hoe dit in zijn werk gaat