[Video] Eerste recyclagecentrum voor batterijen uit HE-voertuigen geopend

[Video] Eerste recyclagecentrum voor batterijen uit HE-voertuigen geopend

Met Febelauto streven we al jaren naar duurzame oplossingen voor batterijen uit hybride en elektrische voertuigen, kortweg HE-voertuigen. De recentste exponent van die inspanningen is het nieuwe label ‘EC+’: een erkenning die recyclagecentra toelaat om batterijen uit HE-voertuigen te halen én te laten recycleren. Intussen is een eerste EC+ in Vlaanderen geopend en staan andere op het punt om te volgen.

Hybride en elektrische wagens zijn al lang geen exclusieve speeltjes meer. Dat is uiteraard goed nieuws voor het milieu, maar die opmars brengt ook een nieuwe uitdaging met zich mee: wat met de complexe industriële batterijen van afgedankte HE-voertuigen?

“De erkende centra+ moeten een duurzaam antwoord op die vraag bieden”, zegt Catherine Lenaerts, directeur van Febelauto. “Om dat label te krijgen moeten deze recyclagecentra voldoen aan de nieuwe Febelauto-normen voor hybride en elektrische voertuigen. De uitrusting, veiligheidsvoorwaarden en technische procedures staan hierin beschreven.”

Nieuwe formule vindt weerklank in heel België

Het West-Vlaamse recyclagecentrum Galloo Menen bijt als eerste EC+ in Vlaanderen de spits af. Maar het is de bedoeling dat andere erkende recyclagecentra snel volgen. “De interesse is groot”, aldus Catherine Lenaerts. “Ook andere erkende centra stelden zich al kandidaat: Belgian Scrap Terminal in Vlaanderen en Galloo Ghislengien, RECYMET en Collignon in Wallonië. We kunnen gerust stellen dat de recyclagesector een grote sprong vooruit neemt. Wij zorgen er op onze beurt voor dat dat veilig en correct gebeurt.”

Ondertekening van het manifest

Vlaams minister van Leefmilieu Koen Van den Heuvel (CD&V) himself trok een paar hoogvoltage-handschoenen aan om Galloo als eerste erkend centrum+ te openen. Dit was meteen ook dé gelegenheid voor de invoerders, hun vertegenwoordigers en Febiac om het manifest voor een veilig en milieuvriendelijk beheer van hybride en elektrische voertuigen te ondertekenen.

Benieuwd hoe die dag eruitzag? Bekijk hier de beelden:

Meer weten?

Lees hier het volledige persbericht