Jaarverslag 2020: bekijk hier onze cijfers, acties en resultaten

Jaarverslag 2020: bekijk hier onze cijfers, acties en resultaten

Ondanks de uitdagingen waar het coronavirus ons mee confronteerde, tekende Febelauto in 2020 opnieuw voor mooie acties en resultaten op het vlak van afgedankte voertuigen en batterijen uit hybride en elektrische wagens.

In 2020 werden 110.161 afgedankte voertuigen ingezameld. Dat zijn er 24.468 minder dan in 2019 of een daling van 18,2%. In vergelijking met 2019 zijn er ook 20% minder voertuigen ingeschreven.

Afgedankte voertuigen: mission accomplished

De Europese richtlijn en regionale wetgeving leggen voor de verwerking van afgedankte voertuigen een norm op van 95% nuttige toepassing. Deze belangrijke doelstelling werd in 2020 opnieuw ruimschoots behaald: 97,3% van het gewicht van alle geregistreerde afgedankte voertuigen werd hergebruikt, gerecycleerd of energetisch gevaloriseerd.

Febelauto jaarverslag 2020 circulaireeconomie wit

Nieuwkomer in het jaarverslag: de cijfers rond batterijen

2020 was voor Febelauto ook het doorstartjaar als beheersorganisme voor de inzameling, verwerking en recyclage van herbruikbare en afgedankte batterijen uit hybride en elektrische voertuigen (HEV’s). Voor het eerst werden de cijfers en resultaten rond batterij-inzameling en -verwerking in het jaarverslag opgenomen.

Vandaag sloten 17 producenten-invoerders van HEV’s al een toetredingsovereenkomst met Febelauto. Samen vertegenwoordigen ze 44 merken en zijn ze goed voor 89,5% van de op de Belgische markt gebrachte HEV’s. De meerderheid onder hen vertrouwt het operationele luik volledig toe aan Febelauto.

HEV-batterijen: meteen een perfect rapport

52.105 HEV-batterijen (eerste montage en vervanging) kwamen in 2020 op de Belgische markt, goed voor een gewicht van 8.340 ton. Dit waren overwegend lithium-ion batterijen.

De HEV-batterijen en -modules werden ecologisch verwerkt door erkende recyclers. 58% van de ingezamelde batterijen werden hergebruikt, de overige gerecycleerd. Daarbij behaalden we een recyclagerendement van meer dan 50%: een geweldig resultaat, wetende dat de Europese norm vandaag 50% bedraagt.

Een volledig overzicht?

In ons digitale jaarverslag vind je al onze mijlpalen, cijfers en resultaten voor 2020 terug.