Febelauto jaarverslag 2020

Bij een koploper in de circulaire economie hoort een digitaal jaarverslag, vinden we bij Febelauto. Ondanks alle uitdagingen waar het coronavirus ons mee confronteerde, konden we in 2020 opnieuw voor mooie acties en resultaten tekenen op het vlak van afgedankte voertuigen en batterijen uit hybride en elektrische wagens. Kijk maar eens rond en laat je informeren en inspireren door onze verwezenlijkingen.

De info graag in een notendop?

Download hier de samenvatting

Edito

Beste lezer,


2020 was een jaar dat we niet snel zullen vergeten. Als ik terugblik, schieten mij spontaan twee woorden te binnen: quarantaine en batterijen.

Laat ons beginnen met de batterijen. Want wat hebben die onze dagelijkse werking grondig veranderd. Lange tijd leken wij de enige organisatie met aandacht voor de verwerking van batterijen uit hybride en elektrische voertuigen (HEV’s). Nu is dat helemaal anders. De Belg heeft de elektrische wagen definitief omarmd en nu duikt hij in alle merken en modellen op. Idem dus voor de batterijen erin …

De uitdaging om die laatste een tweede leven te geven, is dan ook groot. En dat vraagt om extra kennis en middelen. Daarom hebben we onze ambities kracht bijgezet met de oprichting van een nieuw bedrijf: Watt4Ever. Met als doel: dé Europese partner worden in afgedankte batterijen uit e-mobiliteit.

Het tweede sleutelwoord: quarantaine. Maar daarmee ga ik het niet nog eens over COVID-19 hebben. Neen, ik bedoel de quarantaine … van batterijen. Die moeten immers ontzettend voorzichtig gedemonteerd en verwerkt worden. Daarom hebben we dit jaar volop werk gemaakt van veiligheidsprocedures en gratis webinars met opleidingen voor de hele sector.

Kortom: wij zijn blij dat 2020 ook positieve evoluties met zich meebracht. Ik nodig je graag uit om ze verder te ontdekken in dit online jaarverslag.


Veel leesplezier!

“Onze ambities rond batterijrecyclage zetten we kracht bij met de oprichting van een nieuw bedrijf: Watt4Ever”

Catherine Lenaerts
Directeur Febelauto

Catherine Lenaerts

Febelauto on air in een podcast

Trouwe Radio 1-luisteraars weten dit misschien al … In 2020 maakten we voor het eerst onze opwachting in een podcast! In de reeks ‘Afscheid van een auto’ beschrijft Adriaan Van Aken, theater- en audiomaker bij ‘Het nieuwstedelijk’, hoe hij voor een maand naar Marseille reisde om daar zijn wagen te verkopen. Om Adriaan op het circulaire pad te krijgen, stak Febelauto een handje toe.

Beluister de aflevering hier.

2020 in 5 treffende cijfers

16,8 jaar

de gemiddelde leeftijd van een wagen blijft stijgen

lees meer

20,5%

van de auto-onderdelen in België wordt hergebruikt

lees meer

18,2%

minder ingezamelde afgedankte voertuigen dan in 2019

lees meer

97,3%

nuttige toepassing

lees meer

58%

van de opgehaalde HEV-batterijen werd hergebruikt

lees meer