Febelauto jaarverslag 2021

Febelauto

In 2021 verzette Febelauto opnieuw bakens voor de inzameling, verwerking en recyclage van afgedankte wagens en batterijen uit hybride en elektrische wagens.

Ons jaarverslag in een notendop?

De gebalde samenvatting lees je hier

Edito

Beste lezer,

Ook 2021 stond in het teken van grote uitdagingen. Naast de gezondheidscrisis die voor productieproblemen zorgde bij de automerken, zorgden de overstromingen in Wallonië voor talloze onherstelbaar beschadigde wagens.

Ondanks die gebeurtenissen bleven Febelauto en de gehele auto-industrie actief. We steunden de erkende centra tijdens de crisismomenten, maar ondernamen ook verschillende acties die de toekomst van het wagenparkbeheer op langere termijn positief zullen beïnvloeden.

Zo sloten we 2 milieubeleidsovereenkomsten met het Waalse gewest, waardoor we ondertussen 6 beleidsovereenkomsten – 2 per gewest – hebben telkens één voor afgedankte voertuigen en één voor de batterijen van elektrische en hybride voertuigen . En zo zijn de bij Febelauto aangesloten invoerders van de wagens als enige volledig compliant met de gewestelijke regels rond hun producentenverantwoordelijkheid.

Op het vlak van inzameling en logistiek van batterijen wordt er hard gewerkt. Zo bevroegen we de sector over een mogelijke uitbreiding van de inzameling richting batterijen van bussen en vrachtwagens. Daar zetten we in 2022 verder op in.

Tot slot toonden we met onze 'Relive in Peace'-campagne hoe we opnieuw een indrukwekkende graad van nuttige toepassing behaalden. Maar liefst 97,3% van een afgedankt voertuig geven we een tweede leven. Daarmee behoren we wereldwijd bij de beste leerlingen van de klas.

We nodigen je uit om te grasduinen in ons jaarverslag en onze circulaire initiatieven in detail te ontdekken.

Veel leesplezier!

Catherine Lenaerts

Net zoals bij een wagen zetten onze initiatieven als sleutels de motor in gang richting een duurzamere toekomst van ons wagenparkbeheer.

Catherine Lenaerts
Directeur Febelauto


Relive in Peace: geen vaarwel, wel een tot ziens

Via erkende centra coördineert Febelauto de recyclage van afgedankte voertuigen. Nauwelijks 3% van de volledige wagen wordt niet verwerkt. Wat van een afgedankte wagen overblijft, past in een glazen bokaal.

Bekijk hieronder onze 'Relive in Peace'-campagne.

2021 in 4 opvallende cijfers

0 %

hergebruik van auto-onderdelen

lees meer

0 %

nuttige toepassing

lees meer

0 j

blijft de gemiddelde leeftijd van een wagen stijgen

lees meer

0 %

van de opgehaalde EV-batterijen werd hergebruikt

lees meer