‘Ready2Reuse’: tweedehands is eersteklas

Het gebruik van tweedehands auto-onderdelen bij reparaties is nog niet algemeen gangbaar in België en daar wil Febelauto iets aan doen. Met het door VLAIO gesteunde project 'Ready2Reuse' zet Febelauto de voordelen van tweedehandsonderdelen in de verf. Want tweedehands is beter voor het milieu, even kwalitatief én vaak ook goedkoper.

Een tweede kans voor tweedehands

Tweedehands auto-onderdelen zijn vaak even kwalitatief als nieuwe, en altijd ‘groener’. Voor een tweedehands wisselstuk worden namelijk geen nieuwe materialen geproduceerd, wat minder energie verbruikt en minder CO2 uitstoot. Dat brengt op zijn beurt soms een licht prijsvoordeel met zich mee voor de consument.

Het resultaat: zowel het onderdeel als je auto leven langer, en je draagt bij tot een groener wagenpark. Goed voor je vierwieler, de Belgische circulaire economie, en onze planeet in het algemeen.

Tweedehands onderdelen: 3 voordelen

  1. Kwaliteit gegarandeerd
  2. Goed voor het milieu: grondstoffenefficiëntie, CO2-winst en levensduurverlenging
  3. Kan licht prijsvoordeel betekenen

Geef jij tweedehands een kans? Vraag er steeds naar bij je autohersteller.

Meer tweedehands in de sector

Voor ‘Ready2Reuse’ werken we samen met Cardoen en twee erkende centra voor de depollutie en verwerking van afgedankte voertuigen: Autohandel Didier (Waregem) en De Jonghe Recuparts (Deurne). Ook kunnen we rekenen op de steun van VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen).

Met dit partnerschap zullen we de samenwerkingsvoorwaarden voor het gebruik van tweedehands wisselstukken onderzoeken: beschikbaarheid, levertijd, kwaliteit, garantie, etc. Febelauto zal erkende centra ondersteunen om zo’n samenwerkingen op te starten, zodat garages de tweedehands onderdelen kunnen gebruiken voor een betrouwbare en ‘groene’ herstelling.

Zo willen we het vertrouwen in tweedehands vergroten bij alle spelers in de sector – van herstelbedrijven en wagenparkbeheerders tot verzekeringsfirma’s.

Geef tweedehands de eerste keuze voor je herstellingen.

Meten is weten: gebruik de CO2-calculator

In samenwerking met Eco Repair Score®, en gebaseerd op studies van VITO, ontwikkelden we de CO2-calculator. Hoeveel CO2 bespaar je door te kiezen voor een tweedehands onderdeel? Ontdek in onze play-versie de winst voor drie voertuigtypes:

Je bent hersteller of wagenparkbeheerder ?
Log hier in voor onze premium CO2-calculator.

Bedrijven kunnen gebruikmaken van onze premiumtool om hun CO2-winst te berekenen op basis van specifieke merk- en modelgegevens en dit over een langere periode. Deze resultaten kan je opnemen in je duurzaamheidscommunicatie naar de consument en derde partijen toe.