Recyclage van vloeistoffen

Een afgedankt voertuig bevat verschillende vloeistoffen, zoals ruitensproeiervloeistof, koelvloeistof en remvloeistof. Ze hebben elk een specifieke samenstelling.

  • Ruitensproeiervloeistof bestaat voor 90% uit water en voor 10% uit alcohol. De alcohol werkt ontvettend en houdt zo de voorruit schoon. In de winter wordt er glycol aan toegevoegd om de aanvriezing van neerslag tegen te gaan.
  • Koelvloeistof bestaat voor 60% uit water en voor 40% uit glycolen. Elk motorblok bevat er ongeveer vijf liter van. Koelvloeistof circuleert door de motor en neemt warmte op, waardoor de motor niet oververhit raakt. In de radiator koelt de vloeistof weer af, waarna het weer in de motor kan worden rondgepompt.
  • Remvloeistof is een dun, olieachtig materiaal dat bestaat uit glycolen. Deze vloeistof zit in de remleidingen en zorgt ervoor dat de kracht die je op het rempedaal zet, ook overgezet wordt naar de remmen zelf.

Verwerking

De verwerking van ruitensproeiervloeistof en koelvloeistof gebeurt via destillatie, een techniek die door middel van verdamping twee of meer stoffen in een oplossing van elkaar scheidt. Vloeistoffen mogen uitsluitend door erkende recyclage-operatoren worden opgehaald en verwerkt.

Heb je nog vragen over het recyclageproces?