Recyclage van olie en oliefilters

Van olie voor stuurbekrachtiging over transmissie- en aandrijfolie tot de hydraulische oliën uit de wielophangingsystemen: in een auto komen meerdere soorten olie voor als smeermiddel. De oliefilter van een motor zuivert de olie van stof, metaaldeeltjes en andere vervuilingen. Zo wordt de levensduur van de motor aanzienlijk verlengd.

Verwerking

Erkende centra moeten alle verschillende soorten olie apart aftappen en opslaan. Enkel een erkende recyclage-operator mag deze oliën vervolgens ophalen en verder verwerken.

De oliefilters worden eerst verwijderd en dan geplet: zo wordt alle afvalolie gerecupereerd, want die kan weer herwerkt worden tot bruikbare olie.

Nieuwe bestemming

Sommige verwerkers ontdoen de olie van sediment en water via een eenvoudige zuivering. Andere bedrijven gebruiken de olie als steunbrandstof of zetten olie in ter vervanging van cokes. Een deel van de olie wordt ook gebruikt als brandstof in cementovens.

Het metalen omhulsel dat overblijft van de oliefilters wordt gezuiverd en gerecycleerd. De industrie kan het metaal immers hergebruiken.

Heb je nog vragen over het recyclageproces?