Sleutelmomenten

Febelauto sleutelmomenten
Sleutels van 2022

Ondanks allerlei veranderingen op het geopolitieke toneel, bleven we in 2022 bouwen aan een circulaire economie en een groener beheer van afgedankte voertuigen en batterijen. Uit al die initiatieven plukten we enkele sleutelmomenten.

97,6%

In 2022 behaalden we een recyclagepercentage van 97,6% - een record.

Traceerbaarheid voertuigen

In 2022 ging het jaarlijkse aantal ingezamelde afgedankte voertuigen in België met 22% achteruit.
Na een bevraging in november stelden we in onze benchmarking vast dat de daling ook plaatsvond in andere Europese landen:
  • Nederland: -18%
  • Finland: -25%
  • Ierland: -15%
  • Portugal: -5%
  • Spanje: -10%
  • Zweden: -22%
  • Zwitserland: -30%

Een betere, meer transparante traceerbaarheid van afgedankte voertuigen in België en Europa is essentieel om die trend om te keren. In juni herstarten we gesprekken met federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo). Zijn kabinet onderzoekt onze nota over de problematiek, en vervolggesprekken zijn ingepland voor dit jaar.

Ook neemt Febelauto deel aan het Europese project Catena-X, een initiatief van de auto-industrie om de verschillende inzamelstromen volledig te traceren. Ondertussen is meer dan 60% van de automobielsector mee aan boord gestapt, en begon de inzameling van deelnemersdata. Febelauto treedt op als vertegenwoordiger van de recyclagesector.
Lees meer

Febelauto gaat op stap

Zowel in het voorjaar als in het najaar ging Febelauto langs bij enkele erkende centra.
We brachten een bezoek aan o.a. Car Parts Recycling (Pepinster), Noirfalise (Verviers), Recycar (Châtelet), Auto Bellens (Châtelineau), Dubail Recycling (Namen), Smet Gebroeders en J. Olieslaeger & Co (Temse) en Garage Van De Velde (Lokeren).

Ook mochten we op de koffie bij Derichebourg (Brussel), Galloo (Menen) en Autohandel Didier (Waregem). Daar kregen we de kans om onze externe partners te tonen hoe autodepollutie, -demontage en -recyclage nu precies werken.

Bedankt voor het warme onthaal en de boeiende uitleg!
Lees meer