Febelauto jaarverslag 2022

Febelauto

In 2022 verzette Febelauto opnieuw bakens voor de inzameling, verwerking en recyclage van afgedankte wagens en batterijen uit hybride en elektrische wagens.

Ons jaarverslag in een notendop?

De gebalde samenvatting lees je hier

Edito

Beste lezer,

De oorlog in Oekraïne liet zich het voorbije jaar ook voelen in de recyclage-industrie. De Europese inzamelcijfers van afgedankte voertuigen daalden, en er ontstonden tekorten aan halfgeleiders en kabelbomen. Dat zorgde voor langere levertermijnen van nieuwe wagens.

In zo'n tijden van onzekerheid investeren we minder snel in een nieuwe auto. De gemiddelde leeftijd van een afgedankt voertuig bedraagt nu al meer dan 18 jaar - dat is vergelijkbaar met 7 smartphones.

We vestigden wel een prachtig nieuw record. Nooit eerder behaalden we een recyclagepercentage van 97,6% voor afgedankte voertuigen. Ook verviervoudigde het aantal ingezamelde batterijen, die daarbovenop een prachtig recyclageresultaat boekten van 79%.

De toekomst oogt hoopvol. We volgen de herziening van de EU-wetgeving voor afgedankte voertuigen en batterijen op de voet, en zijn actief betrokken in de bijbehorende werkgroepen. Het doel: een sterkere recyclage-industrie in de Unie.

2023 wordt dus een belangrijk overgangsjaar. Hoe maken we Febelauto 100% future-proof in functie van de nieuwe Europese regelgeving? Moeten we ons takenpakket aanpassen? Ons verhaal opnieuw schrijven?

Stof tot nadenken, maar in afwachting blikken we graag terug op de mooie projecten en prestaties die we in 2022 konden noteren. Je vindt de hoogtepunten op de volgende pagina's.

Veel leesplezier!

Catherine Lenaerts

De toekomst oogt hoopvol. We volgen de herziening van de EU-wetgeving voor afgedankte voertuigen en batterijen op de voet, en zijn actief betrokken in de bijbehorende werkgroepen.

Catherine Lenaerts
Directeur Febelauto

2022 in opvallende cijfers

0 %

hergebruik van auto-onderdelen

lees meer

0 %

nuttige toepassing

lees meer

0 j

De gemiddelde leeftijd van een afgedankt voertuig

lees meer

0 %

hergebruik van batterijen

lees meer