Wynants & Zonen: Een modern familiebedrijf met een duurzame autorecycling geschiedenis

Wynants & Zonen: Een modern familiebedrijf met een duurzame autorecycling geschiedenis

Wynants & Zonen, is een metaalhandel gevestigd in Sint-Katelijne-Waver, België. Dit familiebedrijf is al drie generaties lang een toonvoorbeeld in recycling. Ze zijn een door OVAM en Febelauto erkend centrum voor de recyclage van afgedankte voertuigen.


Een bescheiden start

Bij Wynants & Zonen begon alles met vader Frans Wynants, die 22 jaar als chauffeur werkte voor een andere schroothandel. Al tijdens zijn chauffeurscarrière startte hij zijn eigen “bedrijf” met slechts één klant en een “Golfke” met een aanhangwagen.

Frans kocht na enkele jaren een tweedehands vrachtwagen met een hydraulische kraan, waardoor metaalafval efficiënter kon worden opgehaald. Vanuit dit bescheiden begin groeide het bedrijf gestaag uit tot een gerespecteerde metaalhandel in de regio. In 1994 nam hij een bedrijf over in Breendonk en het klantenbestand breidde zich al snel uit. Dit was de katalysator voor verdere investeringen, waaronder containertrucks en een grote containeraanhanger.

Een bedrijf in expansie

Naarmate het bedrijf bleef groeien, groeide ook de behoefte aan meer ruimte en modernere faciliteiten. In 2005 kochten ze een nieuw terrein in Sint-Katelijne-Waver van 9.910 m2. De toewijding en het doorzettingsvermogen van de familie wierp zijn vruchten af: in 2022 werd nog een extra terrein in gebruik genomen, waardoor de totale oppervlakte werd uitgebreid tot een indrukwekkende 13.000 m2. Met de nieuwe locatie heeft het bedrijf een gloednieuwe ingang met een in de grond ingewerkte weegbrug met een capaciteit tot 60 ton en een modern hoofdgebouw met burelen en alle faciliteiten.

5

Efficient over generaties heen

Het succes van Wynants & Zonen kan worden toegeschreven aan de gezamenlijke inspanningen van drie generaties binnen de familie. Zonen Steven Wynants, die aanvankelijk informatica wou studeren, en Bart sloten zich aan bij het familiebedrijf toen ze in 1994 een ander bedrijf overnamen. De familiedynamiek bleek een winnende combinatie te zijn, waarbij elkeen zich specialiseerde in verschillende aspecten van het bedrijf. De vader richtte zich op interactie met de klant – “hij had een groot bakkes en kon het het best uitleggen” lacht zoon Steven. Zelf koos hij, naast het rijden met de containerwagen, voor zijn oorspronkelijke passie en beheerde de IT en administratie. Zijn broer Bart nam het technische luik voor zijn rekening. Later ging Frans met pensioen en niet veel later vervoegden Kenneth en Dylan, zonen van Bart, het team. Ook Robbe, zoon van Steven, kwam enkele jaren later bij Wynants en zonen werken. Intussen telt het bedrijf 11 werknemers.

Een mooie bijdrage aan autorecycling

Wynants & Zonen verwerkte in 2022 bijna 1.200 autowrakken bovenop de 24.000 ton ander metaalafval. Ze beschikken daarvoor over 156 containers. Het bedrijf koopt van zowel particulieren als bedrijven, waaronder metaalconstructiebedrijven, bouwbedrijven, sloopbedrijven en metaalhandelaren. Ze beschikken over een goed lopend proces voor het recycleren van autowrakken en zorgen in hun depollutiecentrum voor een veilige en milieuvriendelijke afvoer van alle vloeistoffen, accu's, banden en meer.

6

Uitdagingen en toekomstige plannen

Wynants & Zonen erkent de uitdagingen in de sector, zoals het dalend aantal autowrakken die binnenkomen, de fluctuerende prijzen voor schroot, de zwarte markt en soms malafide klanten. Veel afgedankte voertuigen komen binnen zonder motor en onderdelen – vooral katalysatoren zijn gegeerd. Ze lijden ook onder de export van wrakken naar het buitenland en de verkoop van voertuigen op veilingplatformen, waarop spijtig genoeg weinig controle is.

Hoewel ze nog geen EC+ centrum voor elektrische en hybride auto's zijn, zijn ze van plan om deze accreditatie na te streven wanneer de vraag toeneemt. Ze blijven zich inzetten om hun activiteiten en systemen te moderniseren, zodat ze gelijke tred kunnen houden met het groeiende handelsvolume. Momenteel is binnen het bedrijf alles al gedigitaliseerd, al wordt er nog continu gesleuteld aan de efficiëntie van de software. Door de digitalisering drukken ze veel minder af, er is een betere controle, het voorkomt fraude en ze besparen veel tijd en postzegels. Voor de administratieve opvolging van het transport zijn ze sinds enkele weken operationeel met Digiform (één van de door OVAM erkende softwaresystemen). De chauffeurs hebben nu elk een Ipad, waarop ze hun taken kunnen zien. Met een druk op de knop start het transport op locatie. “In het begin waren de chauffeurs er bang voor, maar we voorzien de nodige begeleiding en nu loopt het wel”.

7

Graag willen we Wynants & Zonen bedanken voor het bedrijfsbezoek. Ze hebben een mooi familiebedrijf en dragen hun steentje bij in de recyclage van afgedankte voertuigen. Door hun toewijding, efficiënte bedrijfsvoering en verantwoorde recyclage zijn ze een toonaangevend bedrijf in de sector. Meer info op wynantsenzonen.be

Wil je meer weten over autorecyclage? Klik dan hier.

Zoek hier een erkend centrum bij jouw in de buurt.

Benieuwd naar meer boeiende recyclageverhalen, volg ons dan op Linkedin, Facebook of Instagram.