Rubber Recycling Overpelt: Duurzaam hergebruik van afgedankte banden

Rubber Recycling Overpelt: Duurzaam hergebruik van afgedankte banden

Op 22 november 2024 bezocht Febelauto met de Raad van Bestuur onze nieuwe partner Rubber Recycling Overpelt. Zij zorgen sinds oktober voor de inzameling, de verwerking en het hergebruik van de banden van onze afgedankte voertuigen. Ontdek hier hoe autobanden hergebruikt en duurzaam gerecycleerd worden.


Rubber Recycling Overpelt is een bijzonder bedrijf, actief in België, Nederland en Luxemburg. Ze richten zich op de inzameling en verwerking van afgekeurde en versleten banden. Sinds oktober staan ze ook in voor de ophaling van de banden van afgedankte wagens bij de erkende centra van Febelauto. Het bedrijf speelt een belangrijke rol in het duurzaam beheer van rubberafval door banden op een efficiënte en milieuvriendelijke manier te verwerken. In dit artikel en in onderstaande video nemen we je mee door het proces van inzameling, verwerking en de waardevolle toepassingen van het gerecycleerde rubbergranulaat.


Inzameling van banden

Rubber Recycling Overpelt staat in voor de inzameling van banden via verschillende kanalen in zowel België als Nederland. Dit gebeurt onder meer door middel van losse ophaling in kooien of ophaling in containers van verschillende maten. De banden zijn afkomstig van bedrijven, garagehouders en particulieren.

Inzameling Banden

Keur- en sorteerproces

Voordat de banden verwerkt worden, ondergaan ze een keur- en sorteerproces. De keurmeester beoordeelt elke band individueel en kent een code toe, om ze onder te verdelen in twee categorieën:

  1. Waardebanden: Dit zijn banden die nog in goede staat verkeren en geschikt zijn voor hergebruik of export. Ze kunnen opnieuw worden gebruikt voor voertuigen of worden doorverkocht naar landen waar de vraag naar tweedehands banden groot is.
  2. Schrotbanden: Dit zijn banden die niet meer geschikt zijn voor hergebruik en die worden door Rubber Recycling verder verwerkt tot nieuwe producten.
Verwerking1

Productie en Verwerking van schrotbanden

De door Rubber Recycling Overpelt ingezamelde schrotbanden worden vervolgens verwerkt volgens strikte normen en processen, met als doel hergebruik en maximale recyclage van het materiaal. De verwerking van een autoband is immers best wel complex, omdat ze opgebouwd zijn uit verschillende lagen rubber, staaldraad en nylon. Deze materialen dienen zorgvuldig gescheiden te worden, willen we de afzonderlijke materialen optimaal recycleren en hergebruiken.

  1. Rubbergranulaat
    Een eerste stap binnen het verwerkingsproces is het shredderen van de banden tot stukjes van handgrootte. Deze kleinere stukjes worden vervolgens door een granuleerlijn geleid, waar het rubber verder wordt bewerkt en omgezet in rubbergranulaat van verschillende groottes. Dit granulaat heeft een breed scala aan toepassingen en wordt op grote schaal gebruikt in verschillende industrieën.
  2. TPO
    Uit rubberkorrel van 20 mm wordt zelfs - via pyrolyse, verhitting op hoge temperatuur zonder zuurstof tot 500 à 700 graden - additioneel pyrolyse-olie of TPO (tire pyrolytic oil) geëxtraheerd. Dit kan hergebruikt worden als ruw materiaal voor bijvoorbeeld de productie van outdoorkleding of als brandstof.
  3. Staaldraad
    Daarnaast worden er voorbereidingen uitgevoerd voor de scheiding van de staaldraad en het textiel. De staaldraad wordt magnetisch verwijderd en teruggestuurd naar de metaalindustrie. Na omsmelting wordt er nieuw staal van gemaakt, wat breed inzetbaar is.
  4. Textiel
    De textielvezels worden gescheiden met behulp van perslucht en nadien verbrand voor energierecuperatie.
Verwerking2

Toepassingen van Rubbergranulaat

Vooral het gerecycleerde rubbergranulaat biedt talloze toepassingen, die bijdragen aan een duurzamer gebruik van materialen en hulpbronnen. Enkele voorbeelden van toepassingen zijn:

  • Sportvelden: Het rubbergranulaat wordt veel gebruikt in de aanleg van kunstgrasvelden, zoals voor voetbal- en hockeyvelden.
  • Sportzalen: Het materiaal wordt gebruikt voor het bekleden van vloeren in sporthallen, waar het bijdraagt aan demping en veiligheid.
  • Speelplaatsen: Rubbergranulaat is een ideaal materiaal voor de ondergrond van speelplaatsen, waar het zorgt voor een zachte en veilige speelomgeving.
  • Asfalt: Het gerecycled rubber wordt verwerkt in asfaltmengsels, wat de levensduur en kwaliteit van wegen kan verbeteren.
  • Geluidssystemen en isolatie: Door de dempende eigenschappen van het rubber wordt het granulaat ook gebruikt in geluidsisolatie en geluidssystemen.
Koeienmatjes

Koeienmatten voor een betere melkproductie!

Een wel heel bijzondere circulaire toepassing van Rubber Recycling Overpelt zijn comfortabele matten voor… koeien. Onderzoek heeft immers uitgewezen dat het gebruik van deze matten in de stal de gezondheid van de koe bevordert en vervolgens ook een hogere melkproductie oplevert. Rubber Recycling Overpelt produceert het half afgewerkt product voor deze matjes, dat vervolgens bij Promat tot het uiteindelijke product wordt afgewerkt. Het is dus niet alleen een duurzaam product, maar ook economisch zeer interessant.

Rubber Recycling Overpelt speelt een essentiële rol in het verduurzamen van de banden uit onze afgedankte voertuigen. Het hergebruik van rubbergranulaat in uiteenlopende toepassingen helpt niet alleen om afval te verminderen, maar draagt ook bij aan een circulaire economie waarin materialen zo veel mogelijk opnieuw worden gebruikt. Door dit proces zorgt Rubber Recycling voor een duurzamere toekomst en helpen ze ons om het milieu te beschermen tegen onnodige verspilling van grondstoffen.