Interesse in een pilootproject 'circulair wagenparkbeheer' ?

Interesse in een pilootproject 'circulair wagenparkbeheer' ?

In de regio Antwerpen is de firma De Jonghe Recuparts dé referentie voor 2de hands auto onderdelen. Twee jonge ondernemers Mo en Toon namen recent de firma over en kiezen resoluut voor de circulaire economie. Door een gecontroleerd stockbeheer, dat zoveel mogelijk afgestemd is op de vraag naar tweedehands auto onderdelen, optimaliseren ze de werking van de firma De Jonghe Recuparts. Naast een optimale service, bieden zij hun cliënteel ook een garantie van 3 maanden op de aangekochte onderdelen. Febelauto wil dergelijke jonge ondernemers binnen onze sector zeker aanmoedigen.

2dehands autoonderdelen : Groen - Kwalitatief - Economisch.

Het is inderdaad zo dat het gebruik van tweedehands wisselstukken voor het uitvoeren van herstellingen, wel degelijk een optie is die zowel ‘groen’, ‘kwalitatief’ als ‘economisch interessant’ kan zijn. Mensen die actief zijn binnen de autosector weten dit, en zijn ook al jaren vertrouwd met het gebruik van 2de hands wisselstukken.

Alleen moet deze praktijk nog verder uitgedragen worden, en moeten ook privé en publieke wagenparkbeheerders aangezet worden om altijd waar mogelijk te kiezen voor kwalitatieve 2de hands wisselstukken voor het uitvoeren van (bepaalde) herstellingen. Deze werkwijze moet om ‘circulaire’ redenen meer verankerd worden in het fleetbeheer. Daarom zoekt Febelauto partners om hier rond een pilootproject op te zetten.

Pilootproject ‘Circulair wagenparkbeheer’.

Febelauto stelt voor om een proefproject op te zetten met een autodemontagebedrijf, een fleetowner (met een vrij gestandaardiseerd wagenpark) en een herstelatelier.

Binnen de contekst van dit pilootproject zouden deze 3 partijen de voorwaarden tot samenwerking kunnen uitwerken en uittesten, zoals bv. welke onderdelen moeten beschikbaar zijn binnen welke levertijd, enkel voor bepaalde herstellingen (bv. enkel plaatwerk, ..) of voor alle herstellingen, duur van de garantieperiode. Na een periode van één jaar kan de samenwerking door de partijen geëvalueerd worden. Febelauto zou deze samenwerking faciliteren.

De bedoeling is aantonen dat 2de hands wisselstukken zeker kunnen ingezet worden bij herstellingen in het kader van een fleetbeheer. De levensduur van een autoonderdeel wordt op die manier verlengd, wat bijdraagt tot een ‘circulair’ fleetbeheer. Dus niet enkel de keuze van de voertuigen (elektrisch, ..) draagt bij tot ‘vergroening’, maar ook het beheer van de fleet kan ‘groener’. Wanneer auto onderdelen langer ingezet worden, moeten minder grondstoffen en materialen ingezet worden voor de productie van nieuwe auto onderdelen, en dit aan een lagere kost zodat het een win-win betekent voor alle partijen.

Kandidaat ?

Indien u interesse heeft in dit pilootproject laat het ons zeker weten. We geven ook graag meer info. U kan Griet Van Kelecom, projectmedewerker bij Febelauto, hierover contacteren– griet.vankelecom@febelauto.be.

We hopen op uw ‘circulaire’ reactie !