Digitalisatie maakt circulair !

Digitalisatie maakt circulair !

Het erkende centrum ‘Autohandel Didier’ uit Waregem zet sterk in op tweedehands auto-onderdelen en kiest hierbij voor een volledig gedigitaliseerd beheersysteem.


Het softwareprogramma biedt hen zowel een geïnformatiseerd stockbeheer, een digitaal verkoopsplatform als een geautomatiseerd facturatiesysteem. Sinds 8 maanden werken ze op deze manier en met duidelijk succes. Het geïnformatiseerd stockbeheer is voor hen een interessante toepassing omdat het door een groot aantal autodemontagebedrijven wordt gebruikt. Hierdoor is er een voldoende aanbod, waardoor de klant zeker is dat hij snel vindt wat hij zoekt. Zo is er momenteel bij Autohandel Didier dagelijks één werknemer die bezig is met de behandeling van de aanvragen voor auto-onderdelen die via dit medium binnenkomen, en dat rendeert. Zo verkopen ze bij Autohandel Didier onderdelen over heel Europa, zelfs recent nog een auto-onderdeel aan een klant uit Nieuw-Zeeland.

Momenteel heeft Autohandel Didier de auto-onderdelen van ongeveer 225 wagens ingebracht in de software. Op een bepaalde dag hebben ze beslist om de te demonteren onderdelen van elke wagen die hun erkend centrum binnen komt, in te brengen in het systeem.

Makkelijk te demonteren onderdelen worden hierbij effectief gedemonteerd, krijgen een label bij stockage, worden gefotografeerd en alles wordt online geplaatst voor verkoop. Moeilijkere te demonteren maar nuttige onderdelen blijven in de wagen en het label van het onderdeel wordt ergens aan de wagen gehangen. Zo wordt het onderdeel later ook makkelijk gevonden, is het in het systeem gekend, en kan het online verkocht worden. Door deze werkwijze wordt de kost van demontage uitgesteld tot op het moment van verkoop, en wordt er ook niet nutteloos gedemonteerd.

Febelauto zet dit voorbeeld van een gedigitaliseerd beheer van gedemonteerde auto-onderdelen in de kijker omdat dit voor ons de toekomst is voor de autodemontagesector. Digitalisatie biedt duidelijk de mogelijkheid om zeer snel in te spelen op de vraag van de klant, het laat een snelle afhandeling van een verkoop toe en het laat een autodemontagecentrum toe om een grotere markt te bespelen. Naast de leefbaarheid van de sector, is het ook heel duidelijk een “circulair” verhaal. Op die manier krijgen kwaliteitsvolle tweedehandse auto-onderdelen immers een langere levensduur, waardoor de efficiëntie van de gebruikte materialen toeneemt.

Digitalisatie maakt circulair !