De spelregels voor online-verkoop van tweedehands auto onderdelen.

De spelregels voor online-verkoop van tweedehands auto onderdelen.

Febelauto heeft recent een brief gericht aan de online verkoopplatformen in België, zodat ze geïnformeerd zijn over de wettelijke verplichtingen die gelden bij het te koop aanbieden van tweedehands auto onderdelen.

Brief van Febelauto aan e-verkoopplatformen m.b.t. 2de hands auto onderdelen.

Het spel moet volgens de regels gespeeld worden.

Febelauto heeft al meermaals moeten vaststellen dat gedemonteerde tweedehands autoonderdelen te koop worden aangeboden door particulieren op verscheidene e-verkoopsplatformen. Naar alle waarschijnlijkheid zijn deze gedemonteerde auto onderdelen niet afkomstig van erkende centra, maar worden ze te koop aangeboden door particulieren.

Nu is het zo dat demontage enkel mag uitgevoerd worden door een hiertoe door de overheid erkend centrum, enerzijds omdat de wetgeving dit zo bepaalt, maar ook om het risico op milieuvervuiling te beperken. Wanneer een particulier meermaals en frequent tweedehands autoonderdelen te koop aanbiedt op een e-verkoopsplatform, dan moet hij beschouwd worden als een ‘professionele’ actor, die hierdoor een illegale activiteit uitvoert.

De gewestelijke administraties (OVAM, Brussel Leefmilieu, SPW Département Déchets) ondersteunen de communicatie van Febelauto hierover aan de online verkoopsplatformen die actief zijn in België.