Zó zetten Belgian Car Recycling en De Jonghe Recuparts auto-onderdelen opnieuw in

Zó zetten Belgian Car Recycling en De Jonghe Recuparts auto-onderdelen opnieuw in

Samen sterk, dachten ze bij Belgian Car Recycling (BCR) en De Jonghe Recuparts. De twee erkende verwerkingscentra voor afgedankte voertuigen uit Antwerpen bedachten een uniek systeem om grondstoffen en materialen optimaal te recycleren. Het hergebruik van auto-onderdelen krijgt zo een duidelijke plaats binnen de circulaire economie.

In een niet zo ver verleden werden afgedankte voertuigen onverbiddelijk door de shredder gehaald. Een groot aantal opportuniteiten ging zo verloren. Want hoewel de wagens niet meer geschikt zijn voor het verkeer kan je de oude auto-onderdelen nog in tal van andere toepassingen hergebruiken. Intussen is België één van de internationale koplopers op dit vlak: 97,3% van de massa van afgedankte voertuigen werd in 2018 nuttig toegepast, waarvan 23,7% hergebruikt. Dit laatste cijfer willen Belgian Car Recycling en De Jonghe Recuparts nog verder opkrikken.

Complementaire expertise en knowhow

De samenwerking tussen beide erkende centra is een symbiose tussen twee ambitieuze spelers die elkaar naar waarde weten te schatten. Zo is Belgian Car Recycling specialist in de grondige en gecontroleerde depollutie van voertuigen, waardoor het schadelijke materialen, zoals vloeistoffen, banden en batterijen, doeltreffend verwijdert. Daarna volgt een doorgedreven recyclage, inclusief verwerking van het shredderresidu. De Jonghe Recuparts focust zich daarentegen vooral op het doorverkopen van auto-onderdelen, en dat voor zowel de Belgische als de internationale markt.

Efficiënte wisselwerking

In de praktijk betekent dit dat De Jonghe Recuparts sinds kort een eigen werkplaats heeft op de site van Belgian Car Recycling in Kallo. Zodra een voertuig binnenkomt evalueert een team van De Jonghe Recuparts de waarde van de auto-onderdelen. Ze gebruiken hiervoor een eigen softwareprogramma dat hen meteen aantoont of de herbruikbare onderdelen aansluiten bij de marktvraag. Valt de evaluatie positief uit, dan schildert het team de letters DJ op het voertuig. Na de depollutie krijgt De Jonghe Recuparts zo de kans om alle geselecteerde auto-onderdelen te demonteren. Nadien keert het wrak terug naar Belgian Car Recycling voor verdere recyclage.

Digitalisering helpt om stocks te inventariseren en veelgevraagde tweedehandsonderdelen online aan te bieden.

Blik op de toekomst

De circulaire economie wint aan kracht en zal volgens experten uitgroeien tot hét economische groeimodel van de 21ste eeuw. Die evolutie boost niet alleen de recyclage-industrie in het algemeen, het opent ook deuren voor sectorbedrijven die de nieuwe mogelijkheden goed weten te benutten. En dat is precies wat Belgian Car Recycling en De Jonghe Recuparts doen met hun circulaire project.

Vragen over het recyclageproces?