Recycling van plastics in auto-onderdelen: deze bedrijven pionieren in België

Recycling van plastics in auto-onderdelen: deze bedrijven pionieren in België

Plastic is een ingenieus materiaal: licht, sterk, moeilijk breekbaar én toch buigzaam. Keerzijde van de medaille is dat de stof een leven lang meegaat en daardoor heel belastend is voor ons milieu. Gelukkig zoeken steeds meer Belgische bedrijven naar manieren om plastics te hergebruiken in bijvoorbeeld auto-onderdelen.

Door plastics te smelten, kan je ze recycleren – lees: hergebruiken in een nieuw product. De meeste plasticstoffen zijn vandaag recyclebaar, maar helaas gebeurt het nog veel te weinig. Deze Belgische bedrijven maken alvast een verschil:

Belgian Scrap Terminal (BST)

Het Belgische recyclagebedrijf BST, gevestigd in de Antwerpse haven, levert al jaren inspanningen om afgedankte voertuigen, consumptiegoederen en metaal uit de chemie ‘tot de laatste vezel’ te verwerken.

Momenteel voert BST samen met Chinese universiteiten en Monique Maissan, stichter en CEO van het Nederlandse duurzame kledingbedrijf Waste2Wear, onderzoek naar hoe we met plasticafval nieuwe autotapijten, dashboards en andere onderdelen kunnen produceren.

Galloo Group

Ook dit recyclagebedrijf met meer dan 40 verwerkingscentra in Frankrijk, Nederland en België zoekt naar manieren om plastics uit afgedankte voertuigen opnieuw in te zetten. Om zich hierop toe te spitsen, richtte het bedrijf in het Noord-Franse Hallewijn een apart filiaal op: ‘Galloo Plastics’.

Uit de shredderstroom haalt Galloo Plastics vier typen polymeren voor recyclage:

  • Polypropyleen (PP) – hergebruikt in binnenschermen van wielen en bumpers
  • Polyethyleen (PE) – hergebruikt in bv. plastic buizen en afvalcontainers
  • Polystyreen (PS) – hergebruikt in verpakkingen en voor kleerhangers
  • Acrylonitril-butadieen-styreen (ABS) – hergebruikt in plastic poten van vouwladders

Om te voorkomen dat er te hoge gehaltes aan gevaarlijke stoffen (zoals vlamvertrager decaBDE) in het plastic terechtkomen, mengt Galloo Plastics de ‘virgin’ plastics (de nieuwe plastics) altijd met gerecycleerd plastic.

Van Werven Plastics

Van Werven Plastics uit Lanaken toont met verve hoe ook bedrijven van eigen bodem in staat zijn om harde plastics terug te brengen tot hoogwaardige secundaire grondstoffen. Dat kon onze raad van bestuur van dichtbij ondervinden tijdens een bezoek in november 2019.

In totaal arriveert er zo’n 25.000 ton aan gebruikte harde kunststoffen per jaar op Van Wervens site in Lanaken. Die zijn voor 60% afkomstig van plastic afval (bv. tuinmeubelen, dakgoten, rioolbuizen) uit de recyclageparken.

Het overige deel wordt aangeleverd door afvalinzamelbedrijven die hun harde kunststoffen – zoals kunststofbuizen uit renovatiewerken – apart houden. Indrukwekkend: uit die afvalberg haalt Van Werven Plastics een vijftigtal verschillende hoogwaardige grondstoffen. Het gaat voornamelijk om ‘maalgoedsoorten’ die opnieuw ingezet worden voor diverse toepassingen in de meubel-, auto-, bouw- en verpakkingsindustrie.

Vragen rond recyclage of op zoek naar de juiste recyclagepartners?