20 juni – Het is… Global Car Recycling Day

20 juni – Het is… Global Car Recycling Day

In veel economisch ontwikkelde landen is het recycleren van huishoudelijk afval een tweede natuur geworden. Het recycleren van afgedankte auto’s is echter minder bekend bij het grote publiek. Daarom ondersteunen we graag de Global Car Recycling Day.

Want met meer dan 1,4 miljard auto's op de weg is het cruciaal dat we het einde van de levenscyclus van voertuigen aanpakken en ervoor zorgen dat ze worden ingezameld door gespecialiseerde en erkende centra zodat ze op een milieuvriendelijke manier verwerkt kunnen worden.


De noodzaak van verantwoorde autorecycling

De recyclage van voertuigen is een complex gegeven. Voertuigen bevatten een verscheidenheid aan materialen, waarvan sommige gevaarlijk kunnen zijn voor het milieu als er niet op de juiste manier mee wordt omgegaan. De introductie van elektrische voertuigen voegt nog een extra laag complexiteit toe vanwege de batterijen en elektronische onderdelen.

Maar ondanks deze uitdagingen is autorecycling niet alleen mogelijk, maar ook zeer effectief. In België recycleren we maar liefst 98% van het voertuiggewicht. Dat is best veel!

Het recyclageproces omvat het ontmantelen en depollueren van het voertuig, het terugwinnen van bruikbare onderdelen (ca. 23%) en het recyclen van materialen zoals metaal, plastic en glas (ca. 71%). De laatste 4% zorgt voor energetische terugwinning. Zo verminderen we niet alleen de CO2-uitstoot, maar besparen we ook hulpbronnen door grondstoffen te leveren voor nieuwe producten.

En in tegenstelling tot wat veel mensen denken worden ook autobatterijen efficiënt gerecycleerd. In 2023 zamelde Febelauto 149.129 kg aan autobatterijen in. Ze werden zorgvuldig hergebruikt, hetzij door herfabricage, herbestemming of 2nd life toepassingen en recyclage.

Global CRD

Bewustmaking via een wereldwijde autorecyclagedag

De Global Car Recycling Day, die jaarlijks op 20 juni gehouden wordt, speelt een cruciale rol bij de bewustmaking van het publiek over het belang van verantwoorde autorecyclage. Het is een dag die we wijden aan het benadrukken van de milieuvoordelen en het pleiten voor sterkere regelgeving en steun voor de industrie.

Het doel is om ervoor te zorgen dat iedereen, van individuele autobezitter, over leasingmaatschappijen, overheden, recyclage centra en garages tot grote autofabrikanten, hun rol in dit cruciale proces begrijpt.

Hoe kan jij betrokken raken?

Ook jij kan Global Car recycling Day steunen op verschillende manieren:

  • Informeer jezelf: Leer meer over het autorecyclingproces en deel deze kennis met vrienden, familie en je gemeenschap.
    > Meer informatie over hoe een voertuig gerecycleerd wordt, vind je hier.
    > Cijfers en weetjes over autorecyclage in België kan je terugvinden in ons jaarverslag.
  • Kies voor een erkend centrum als het tijd is om je voertuig weg te doen. Hier kan je een lijst terugvinden van erkende centra in België die jouw voertuig op een efficiënte en milieuvriendelijke wijze kunnen verwerken.

Vertel het door: Help de sector en mensen bewust te maken door op sociale media en andere platformen Global Car Recycling Day te liken en te delen, alsook de communicatie van Febelauto ter promotie van verantwoorde autorecyclage in België.

Dus volg onze accounts en like en share onze posts! Alvast bedankt.

> Global Car Recycling Day: WebsiteFacebook - Twitter

> Febelauto: LinkedInFacebookInstagramYouTube

Febelauto, fiere supporter van Global Car Recycling Day.