Hoe Renault inzet op remanufacturing en e-mobility

Hoe Renault inzet op remanufacturing en e-mobility

Renault is een van de vijf stichtende partners van de Ellen MacArthur Foundation, een Britse organisatie die wereldwijd een circulaire economie stimuleert en promoot. De autofabrikant wil ook zelf een toonbeeld zijn. Ontdek hoe.

Vandaag zijn de wagens van het merk Renault al voor meer dan 30% gemaakt van gerecycleerd materiaal. De ambitie is om dat aandeel de komende jaren stelselmatig op te krikken. Renault besteedt verder veel aandacht aan ‘remanufacturing’: het proces waarbij gebruikte onderdelen opnieuw op het kwaliteitsniveau van een nieuwe component worden gebracht. Zo worden er in de Renault-fabriek van Choisy-le-Roi, nabij Parijs, jaarlijks 24.000 motoren, 18.000 versnellingsbakken en 1.515.000 brandstofinjectiesystemen geremanufactured.

Joint venture met SUEZ

Voor Renault is samenwerking essentieel om circulaire initiatieven te realiseren. Zo bundelde de autobouwer de krachten met milieugroep SUEZ in de joint venture INDRA: een netwerk binnen Frankrijk van erkende centra die afgedankte voertuigen verwerken. Naast ontmantelaars van auto-onderdelen bieden deze erkende centra ook automaterialen aan. Initiatieven als INDRA laten toe om kennis en technologieën uit te wisselen en het recyclageproces van wagens efficiënter uit te bouwen.

E-mobility voorop

Circulair denken betekent ook de consumptiepatronen zelf aanpassen. Zo biedt Renault zijn klanten een bijzondere productservice aan voor batterijen uit elektrische en hybride voertuigen (HE-voertuigen) . Als je een HE-voertuig koopt bij Renault, blijft de batterij eigendom van de autofabrikant. Komt die in een eindfase, dan bekijkt Renault eerst of ze de batterij kan herstellen, of een tweede leven kan gunnen in een project voor stationaire energieopslag. Zo niet, dan wordt ze gerecycleerd.

Kortom: Renault is een sterke believer in de toekomst van elektrische wagens en vraagt nu al om onze ecosystemen af te stemmen op e-mobility.

Website

www.renault.be

Meer inspiratie?

Bekijk hier andere circulaire initiatieven